STAF PSP WAKILI UPM KE PERSIDANGAN WIPO ASIAN DI MANILA | PUTRA SCIENCE PARK

STAF PSP WAKILI UPM KE PERSIDANGAN WIPO ASIAN DI MANILA

oleh Asrizam Esam
Ketua Seksyen Promosi dan Pemasaran Inovasi , PSP

MANILA, 15 September – Staf PSP UPM Pn Ashida Othman, Pegawai Sains Putra Science Park telah terpilih mewakli UPM dan Malaysia ke  WIPO Asian Regional Conference in Support of Accelerated Life Sciences Innovation di Manila, Flipina pada 11-15 September 2023 yang lalu.

Pn Ashida Othman merupakan pegawai yang bertanggungjawab menguruskan permohonan dan pelindungan harta intelek di PSP UPM.

Persidangan itu merangkumi pelbagai topik sains hayat selama lima hari, termasuk ekosistem inovasi, pendedahan, paten untuk farmaseutikal dan bioteknologi, carian data pada jujukan biologi, paten vaksin dan terapi COVID-19, pengurusan harta intelek, pemindahan teknologi, kewangan risiko, pembiayaan, penilaian IP, penyelesaian pertikaian dan kisah pengkomersilan yang berjaya dalam sektor kesihatan dan bioteknologi. Matlamat persidangan ini adalah untuk mempromosikan pertukaran pengetahuan dan pembinaan kapasiti dalam bidang penting ini.

“Para peserta berkongsi pengalaman negara masing-masing dan terlibat dalam perbincangan meja bulat untuk meneroka strategi berkesan dan amalan terbaik untuk memupuk inovasi dalam sektor ini di seluruh rantau Asia,”katanya.

Elemen Dasar IP (Harta Intelek) untuk Institusi Akademik dan Pusat Penyelidikan & Pembangunan (R&D) biasanya merangkumi garis panduan dan prinsip yang berkaitan dengan pengurusan dan perlindungan hak harta intelek dalam organisasi ini. Elemen ini bertujuan untuk menyediakan rangka kerja untuk memupuk inovasi, mempromosikan pengendalian penyelidikan yang bertanggungjawab, dan memastikan penggunaan harta intelek yang betul.

Pusat Sokongan Teknologi dan Inovasi (TISC) dan Pejabat Pemindahan Teknologi (TTO) memainkan peranan penting dalam memudahkan pemindahan teknologi dan harta intelek di rantau ASEAN, khususnya dalam bidang sains hayat.

Menurut Ashida, TISC memainkan peranan penting dalam menyediakan pencipta dan penyelidik akses kepada pangkalan data paten, kesusasteraan teknikal dan maklumat berkaitan harta intelek.

TTO, sebaliknya, menumpukan pada pemindahan teknologi, pelesenan dan pengkomersilan inovasi. Kedua-dua entiti bekerja secara kolaboratif untuk menyokong inovasi dan pengkomersilan teknologi.

Tarikh Input: 27/09/2023 | Kemaskini: 23/11/2023 | asrizam

SXFDCAQ~